Ο Αρχιμανδρίτης

 

Ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Πολίτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, όπου και σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ως δάσκαλος υπηρέτησε για 2 χρόνια στα εκπαιδευτήρια «Μαντουλίδη» και στις 12 Δεκεμβρίου του 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή και Βασιλική Μονή των Βλατάδων.

Στις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος και τον μεθεπόμενο χρόνο, στις 26 Ιουλίου, πρεσβύτερος, υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου, κ. Παντελεήμονος, λαβών και το οφφίκιον του Αρχιμανδίτου.

Υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς από τη χειροτονία του έως το 1994, στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Νέας Κρήνης, εξωραΐζοντας τον νεοεγερθέντα Ναό, αλλά και οργανώνοντας πνευματικά την ενορία.

Από το 1994 έως το 2013 υπηρέτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου (Ντεπώ), στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα σημαντικό έργο, κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, όταν και ανέλαβε ως προϊστάμενος.

Παράλληλα, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ανέγερση του νέου Ι. Ναού του Αγίου Φωτίου, που θεωρούταν παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, αγωνιζόμενος για την έκδοση αδείας και γα τη συντήρηση του παραπήγματος-παρεκκλησίου, καθώς και για την εκπόνηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου. Στον αγώνα του αυτόν, συνελήφθη και πέρασε αυτόφωρο, κρατούμενος επί 10ώρου στο τότε Α΄ ΑΤ Θεσ/νίκης (νυν Αστυνομικό τμήμα Αναλήψεως).

Το 2013 απεσπάσθει στον ιδρυματικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, προσφέροντας έργο και διακονία τόσο στο Ναό όσο και στο ίδρυμα.

Από τον Οκτώβριο του 2015, με την ευλογία του νέου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνου, υπηρετεί ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ενώ παράλληλα έχει και την ευθύνη του μικρού Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο φροντίζει πολλαπλώς.