Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου  –

 

Καθιερώθηκε πλέον, με τις ευχές πάντοτε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνου, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ως μια ξέχωρη πανήγυρις του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού στον «Αριστοτέλη» στην Καλαμαριά..

 

 

* * * * *

 

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 18 Μαρτίου, ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, κατά τη διάρκεια του οποίου έψαλε ο κ.Ηλίας Μογλενίδης, ψάλτης, δάσκαλος μουσική και διδακτορικός φοιτητής της Θεολογικής. Τη διακονία του Θείου Λόγου είχε ο υπεύθυνος του Ιερού Ναού και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμανδρίτης Βασίλειος Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτυπώσεις του Τιμίου Σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη, όπως εκείνη της σταυρώσεως των χειρών του Πατριάρχου Ιακώβ προκειμένου να ευλογήσει τα εγγόνια του, Εφραίμ και Μανασσή, τα παιδιά του Ιωσήφ. Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η σταυροειδής χάραξη της Ερυθράς Θαλάσσης από το Μωυσή, για να περάσει απέναντι και να φυλαχθεί από τον διώκτη Φαραώ και το στρατό του. Αναφορά έγινε και στο χάλκινο όφη που ύψωσε ο Μωυσής στη έρημο. Τέλος, ο π. Βασίλειος θύμισε στους εκκλησιαζομένους τους λόγους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου, ο οποίος στην περσινή εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως αναφέρθηκε στη δύναμη του Τιμίου Σταυρού και πώς πρέπει ο πιστός να το σχηματίζει σωστά, στηριζόμενος στις συμβουλές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

 

 

 

* * * * *

* * * * *

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, ανήμερα της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως, ο ήχος της καμπάνας στις 7:30 το πρωί κάλεσε τους περιοίκους στον εκκλησιασμό. Το μήνυμα, όμως, της λειτουργίας του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού είχε ήδη σκορπίσει στην Καλαμαριά. Με ιδιαίτερη χαρά προσέρχονταν οι εκκλησιαζόμενοι και, αφού γέμισαν ασφυχτικά το Ναό, άρχισαν να κατακλύζουν και τον αύλειο χώρο, τον οποίο ο Δήμος Καλαμαριάς, μετά από προτροπή του π. Βασιλείου, γέμισε με καθίσματα.

Συγκίνηση προκαλούσε ο ερχομός των πιστών που με πρόσωπα ιλαρά προσέφεραν τα άνθη τους για το στόλισμα του δίσκου του Τιμίου Σταυρού, καθώς και η συμμετοχή τους στο στόλισμα, που είχε ως αποτέλεσμα έναν πανέμορφο δίσκο με δενδρολίβανα και διάφορα άνθη, στον οποίο δέσποζε ο Τίμιος Σταυρός. Η Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως έγινε στην ειδική κατά την τάξη στιγμή, στο τέλος της δοξολογίας, ενώ η Σταυροπροσκύνηση από τους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ώστε να μη δημιουργηθεί καμία αναστάτωση που να χαλάσει την όμορφη Θεία Λειτουργία.

Στο κήρυγμα ο π. Βασίλειος ανέφερε τι ονομάζει ο Κύριος «Σταυρό», τον οποίο ο πιστός καλείται να προσκυνήσει. Πρώτα-πρώτα, «Σταυρός» είναι οι θλίψεις, οι δοκιμασίες που πρέπει να σηκώσει ο άνθρωπος στη ζωή, αφού ο πόνος είναι αχώριστος από τη ζωή. «Σταυρός» στη ζωή του Χριστιανού είναι οι ασθένειες, ο θάνατος ενός νέου ή προσφιλούς μας ανθρώπου. «Σταυρός»,  ακόμα, είναι για ό,τι ενάρετο και ηθικό, ο αγώνας κατά της αμαρτίας. Διότι η υπερνίκηση της αμαρτίας δεν είναι εύκολη. Και η κατόρθωση των αρετών έχει τις δυσκολίες της. Ιδιαιτέρως επισημάνθηκε από τον π. Βασίλειο η ανθρωπιά ως αρετή, που μας καλεί να σταθούμε Κυρηναίοι βοηθώντας το συνάνθρωπο-αδερφό μας να σηκώσει το Σταυρό του και να μη φοβόμαστε ούτε να ντρεπόμαστε για τη βοήθειά μας αυτή.

Τέλος, ο π. Βασίλειος ευχαρίστησε τον κ. Δημήτρη με τα παιδιά του, που από το ιστορικό κέντρο της πόλης μας ήρθαν οικογενειακώς να αναλάβουν το ψαλτήρι. Ευχαρίστησε τους πιστούς με αφορμή την προσκόμιση των ανθών, οι οποίοι δε σταματούν να προσφέρουν εκ καρδίας ό,τι τους ζητηθεί, με αποτέλεσμα ο μικρός Ναός του Τιμίου Σταυρού να γίνει το «στολίδι της περιοχής» κατά τα λόγια των εκκλησιαζομένων. Ευχαριστίες ανήκουν στο Δήμαρχό μας, ο οποίος με τις υπηρεσίες του δίνει δυναμικό παρόν σε ό,τι του ζητηθεί. Οι ίδιοι οι πιστοί, με τη σειρά τους, ζήτησαν να δοθούν ευχαριστίες σε όσους στόλισαν και προσέφεραν έναν τόσο μεγάλο και όμορφο δίσκο για τον Τίμιο Σταυρό.

* * * * *

Ο π. Βασίλειος, ως ένα ακόμα δείγμα ευχαριστίας, μοίρασε σε όλους, μαζί με το αντίδωρο, τα άνθη του Σταυρού, τα σταυρολούλουδα όπως ονομάζονται, με ένα εικονάκι-ευλογία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.