3 Ιουνίου 2017 –

Με μια πρωτοτυπία που τις ρίζες της έχει στην παράδοση της Εκκλησίας μας τελέσθηκε το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής στον Ι. Ναό του Τιμίου Σταυρού στην Καλαμαριά.

Τελέσθηκε η ιερά Παννυχίδα των μνημοσύνων, όπως ακριβώς τελείται μέχρι σήμερα στα μοναστήρια, αφού αυτή είναι η τάξη της Εκκλησίας μας. Το μάκρος της συγκεκριμένης ακολουθίας όπως ανέφερε και ο π. Βασίλειος, την καθιστά δύσχρηστη στην ενοριακή ζωή, για αυτό και δεν είναι γνωστή στους πιστούς.

Παρά το μάκρος της ακολουθίας οι προσκυνητές παρακολούθησαν με κατάνυξη και ευχαρίστησαν τον π. Βασίλειο για την όμορφη εμπειρία που τους χάρισε. Κάποιοι δε προσπάθησαν να δεσμεύσουν τον υπεύθυνο ιερέα του Ι. Ναού να τελείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, στα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα που ορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, της Αποκριάς και αυτό της Πεντηκοστής. Ο π. Βασίλειος, όμως, τόνισε ότι για να καθιερωθεί αυτό, όπως γίνεται σε τέτοιες πρωτοτυπίες, χρειάζεται να φέρουν την έγκριση και την ευλογία του Επισκόπου.

 

 

 

 

 

 

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ως ψυχοπομπός με πλήρη πολεμική εξάρτηση (θώρακας, ξίφος, περικεφαλαία), κρατώντας την σπαργανωμένη ανθρώπινη ψυχή, ενώ πατάει με τα πόδια του τον θάνατο του ανθρώπινου σώματος που μόλις άφησε την ψυχή του στα χέρια του αρχαγγέλου.