Ρωμιοσύνης θλιβερὲς θύμησες…

Η επέτειος της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως δεν πέρασε ασχολίαστη ούτε απαρατήρητη από το μικρό Ναΰδριο του Τιμίου Σταυρού στην Καλαμαριά.

Με μια σεμνή σύναξη πατριωτικών συλλόγων, κατόπιν συνεννόησης με τον π. Βασίλειο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους υπερασπιστές της Κωνσταντινουπόλεως. Για τους ανθρώπους που, έχοντας μπροστά τον βασιλιά και αυτοκράτορά τους Κωνσταντίνο ΙΑ’, τον τελευταίο των Παλαιολόγων, θυσιάστηκαν πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδας. Τότε! Εκείνη την Τρίτη της 29ης Μαΐου του 1453, πριν 564 χρόνια!

Στην εκδήλωση μίλησε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Μάγδα Τσολάκη. Στο λόγο της αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιστορικά γεγονότα, καθώς και στα ιστορικά πρόσωπα των προασπιστών της Βασιλεύουσας του Βυζαντίου. Συγκίνηση προκάλεσε ο λόγος της όταν αναφέρθηκε στα αίτια της πτώσης· η απομάκρυνση των ανθρώπων από το Θεό και η έλλειψη αγάπης στην πατρίδα ήταν τα προπύλαια της θλιβερής αλώσεως.

 

Την ταπεινή εόρτιο επέτειο χαιρέτησε και ο π. Βασίλειος, ο οποίος παραλλήλισε εύστοχα το τότε με το τώρα, υπογραμμίζοντας ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και σήμερα, καθώς η διαφθορά και η σαπρότητα εισχώρησαν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Έτσι, τότε «ἡ Πόλις ἑάλω», σήμερα δε «ὁ Ἑλληνισμὸς ἑάλω».

 

Η πατριωτική εκδήλωση έκλεισε με τους εθνικούς ύμνους του τότε και του σήμερα· το κοντάκιο «Τῇ ὑπερμάχῳ…» και τον Εθνικό μας ύμνο «Σε γνωρίζω…».

Οι σύλλογοι μετά την εκδήλωση στον Ι. Ναό του Τιμίου Σταυρού, μαζί με το μοίρασμα των κολύβων πρόσφεραν και ένα απλό κέρασμα στο εστιατόριο «Εσπερίδες» στην Καλαμαριά.