Του π. Βασιλείου Πολίτη  >>

Ανταποκρινόμενος στην ευγενική παράκληση των πνευματικών μου παιδιών προκειμένου να γράψω κάτι για τον εορτασμό του Πάσχα, ένα «χαιρετισμό» όπως εκείνα το ονόμασαν, συζητώντας το αίτημα-θέμα τους ο νους μου περιπλανήθηκε στους ανθόκηπους της υμνογραφίας, απ’ όπου πάντοτε ο πιστός αντλεί το βαθύτερο νόημα κάθε γιορτής.

Συγγραφέας του Αναστάσιμου κανόνα του Πάσχα είναι ο Μέγας Υμνογράφος, Δογματολόγος και Πατήρ της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Σε ένα τροπάριο της ωδής ζ’ ο μελωδός της Εκκλησίας μέσα σε 2-3 αράδες συνοψίζει σαφέστατα και με θεία σοφία το νόημα της εορτής, τόσο το ιστορικό όσο και το πνευματικό.

θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἄδου την καθαίρεσιν, ἄλλης
βιωτῆς, τῆς αἰωνίου ἀπαρχήν, καὶ σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τὸν
αἴτιον, τὸν μόνον εὐλογητὸν τῶν πατέρων Θεὸν καὶ ὑπερέδοξον.

Γιορτάζουμε, λοιπόν, και πανηγυρίζουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, το Άγιο Πάσχα:

  1. τη νέκρωση του θανάτου! Ναι! Του θανάτου. Η Ανάσταση του Κυρίου πάτησε και έπαυσε το θάνατο. Δεν υπάρχουν πλέον νεκροί! Υπάρχουν μόνο κεκοιμημένοι αδελφοί που προσδοκούν τη δική τους ανάσταση. Αν το εμβαθύνουμε λίγο θα δούμε και μια ακόμα νίκη που μας χαρίζει ο Αναστημένος Χριστός· τη νίκη και αυτού του πνευματικού θανάτου. Ο Χριστός καταργεί, νεκρώνει κάθε είδος θανάτου και σκορπά ζωή, διότι «Ζωὴν ἐκ τοῦ τάφου ἀνέτειλε». Άρα, αν ζήσουμε σωστά, βιωματικά, την Ανάσταση, τότε πρωτίστως οικονομούμε την επίγεια ζωή μας χωρίς ανέλπιδη υπομονή σε πόνους, κόπους ή στεναχώριες. Αναστήνεται μέσα μας ένας ελπιδοφόρος Χριστός που μας θωρακίζει και ζούμε υπομένοντας και επιμένοντας «πᾶσαν θλίψιν καὶ στενοχώριαν», αντιμετωπίζοντας αγέρωχα και άφοβα ακόμα κι αυτόν τον σωματικό θάνατο.
  1. τη συντριβή του Άδη! Την καταστροφή του χθόνιου Άδη που με την εξουσία του καταδυνάστευσε την ανθρωπότητα. Η Ανάσταση του Κυρίου δεν συνέτριψε απλά τις πύλες του θανάτου, δε διέλυσε μόνο τους μοχλούς και τις αλυσίδες με τους οποίους ο θάνατος, ο Άδης, έδενε τους νεκρούς. Συνέτριψε και διέλυσε τον ίδιο τον Άδη, το Σατανά που παγίδευε και αιχμαλώτιζε τις ψυχές των ανθρώπων. Ο Αναστημένος Χριστός κατήργησε την εξουσία και διέλυσε τα βασίλεια του Σατανά. Κι αν εμβαθύνουμε λιγάκι κι επ’ αυτού, τότε βλέπουμε ότι ο Αναστάς εκ νεκρών Χριστός παύει τη δύναμη του Διαβόλου για κάθε πιστό που ζει την Ανάσταση. Για κάθε πιστό που, ως άνθρωπος, κι αν αμαρτήσει γνωρίζει ότι «ἐκ τοῦ Τάφου συγγνώμην ἀνέτειλε». Γνωρίζει ο πιστός του Χριστού ότι ο Κύριος δεν ήρθε στον κόσμο για να τον κρίνει αλλά για να τον σώσει και το γεγονός της Αναστάσεως το διαλαλεί και το μαρτυρεί περίτρανα. Χαρά είναι το Πάσχα και το μήνυμα του Αναστάντος Χριστού είναι «Χαίρετε!»
  1. την αρχή μιας άλλης ζωής! Πάντοτε ο άνθρωπος οριοθετεί τη ζωή αναλόγως κάποιων γεγονότων. Πάντοτε προσπαθεί να αλλάξει πορεία, ρότα, γραμμή πλεύσης. Και βλέπουμε τελικά ότι παιδεύεται μέσα στις αρχές και τους νόμους του, στα όρια και τις θεσμοθετήσεις του. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η μοναδική ευκαιρία της βίωσης μιας άλλης βιωτής, αφού θάνατος και Σατανάς είναι πλέον ανύπαρκτα γεγονότα. Κι αν κατορθώσουμε και το ζήσουμε, τότε τη νέα ζωή, την αιωνιότητα, τη Βασιλεία του Θεού θα τη ζούμε και θα τη βιώνουμε από την επίγεια ζωή μας, διότι, όπως είπε και ο Κύριός μας, «ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντὸς ἡμῶν ἐστι». Μέσα μας κατοικεί ο Θεός και προσμένει ακούραστα να του ανοίξουμε να μπει να φωτίσει το νου μας, την καρδιά μας, την ψυχή μας.

Αν, λοιπόν, τα νιώσουμε όλα αυτά που υπογραμμίζει και ο Μέγας Υμνογράφος, τότε θα σκιρτήσει, θα πεταρίσει η καρδιά μας και θα σεισθεί η ψυχοσωματική μας ύπαρξη και θα υμνήσουμε τον Αναστάντα Χριστό που είναι ο αίτιος όλης αυτής της χαράς, της γιορτής, της πανηγύρεως, ο αίτιος όλων αυτών των ευεργεσιών για τις οποίες μόνο αυτός, ο Θεός των Πατέρων μας, αξίζει να υμνείται και να δοξολογείται ως υπερένδοξος Θεός.

Αν, λοιπόν, σκεφτούμε όλα αυτά που ζει και γράφει στον ύμνο του ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, τότε θα βιώσουμε και εμείς το αληθινό νόημα της γιορτής της Αναστάσεως του Κυρίου μας και εκ του εκχυλίσματος της καρδιάς ο λαμπροφόρος και κεκαθαρμένος νους θα φέρει στα χείλη το εκ ψυχής

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

Με σεβασμό, π. Βασίλειος

Άγιον Πάσχα 2017