Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία το καλοκαίρι διότι αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση ή ακόμα και σε θερμοπληξία.

Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η φυσική δραστηριότητα κάνει κάποιον διαβητικό να ιδρώσει πολύ χωρίς να έχει αναπληρώσει τα χαμένα υγρά, τότε μπορεί να εμφανίσει αφυδάτωση η οποία ακόμα και όταν είναι ήπια, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο διαβητικός μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη διούρηση, η οποία με την σειρά της εντείνει την αφυδάτωση, κάτι που αυξάνει κι άλλο τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Αν ο διαβητικός κάνει ενέσεις ινσουλίνης, η απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό μπορεί να επιβραδυνθεί διότι η αφυδάτωση μειώνει την παροχή αίματος στο δέρμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι ενώ στους υγιείς ανθρώπους όσο αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνεται και η εφίδρωση, σε αρκετούς διαβητικούς η εφίδρωση αυξάνεται μόνο έως ένα σημείο. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος. Στους ηλικιωμένους, στους οποίους συχνά υπάρχει διαταραχή στο σύστημα θερμορύθμισης (δεν ιδρώνουν αρκετά) υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας.

Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη αλκοόλ εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει και την ικανότητα του σώματος να αποβάλει τη θερμότητα και να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπογλυκαιμία.

Στους νεότερους διαβητικούς, οι υπογλυκαιμίες είναι πιο συχνές. Επειδή το καλοκαίρι συνηθίζουμε να τρώμε πιο ελαφριά και να κινούμαστε περισσότερο, τα άτομα με διαβήτη που κάνουν ένεση ινσουλίνης, απορροφούν την ορμόνη πιο γρήγορα και αυτό προκαλεί επεισόδια υπογλυκαιμίες. Ίσως λοιπόν χρειάζεται μείωση της δόσης της ινσουλίνης το καλοκαίρι.

Πηγή