Οι ανακατασκευές εξωτερικά και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου

 

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον καθαρισμό του κτιρίου του Ναού και της σκεπής, και την αντικατάσταση των σπασμένων κεραμιδιών.

Ακολούθως, επειδή οι σκάλες και των τριών εισόδων ήταν διαλυμένες και είχαν καταστεί επικίνδυνες –αφού τα σκαλοπάτια ήταν σπασμένα και τα μάρμαρα ξεκολλημένα– ξηλώθηκαν εκ βάθρων όλα τα σκαλοπάτια. Η σκάλα της κυρίας εισόδου επανασχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου ώστε να συμπεριλαμβάνει και αντιολισθητικές ράμπες αναπήρων. “Ρίχτηκαν” θεμέλια από την αρχή, καλουπώθηκε, “έπεσαν” νέα μπετά και τέλος τοποθετήθηκαν μάρμαρα, με όμορφα σχέδια στο πλατύσκαλο. Κατά τον όμοιο τρόπο έγινε και η ανακατασκευή των δύο πλαϊνών εισόδων του κτιρίου του Ναού, ενώ επανασχεδιάστηκε με ράμπα αναπήρων καί η πίσω αύλεια είσοδος (από την πλευρά του ιδρύματος).

Στη συνέχεια ξηλώθηκαν όλες οι παλιές τσιμεντόπλακες του αύλειου χώρου και αφού το έδαφος ισοπεδώθηκε, “έπεσε” παντού στρώση κροκάλας και χαλικιού, για να ντυθεί αμέσως μετά όλη η έκταση της αυλής με κυβόλιθους, που σχημάτισαν χρωματιστά “χαλιά” μπροστά στην κάθε μία από τις τρεις εισόδους του κτιρίου του Ναού.

Ο καλλωπισμός της αυλής συνεχίστηκε με το -χειροποίητα- χτιστό, πέτρινο φωτιζόμενο σιντριβανάκι ροής νερού, δίπλα στο καμπαναριό και σε χώρο που είχε προβλεφτεί από την αρχή των εργασιών, ενώ η τελική πινελιά ήταν το χτίσιμο της βρύσης με την πέτρινη και μαρμάρινη επένδυση στην νοτιοδυτική γωνία της αυλής, σχεδόν αντίκρυ από την κύρια είσοδο του κτιρίου του Ναού.