Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 – 

Συναξάριον:

Τῇ 19ῃ τοῦ μηνὸς Μαΐου μνήμην ποιούμεθα τῶν ἐν παντὶ τρόπῳ βιαίως ἀναιρεθέντων καὶ σφαγιασθέντων ἀνωνύμων μαρτύρων Ἑλλήνων τοῦ Πόντου ὑπὸ τῶν ἀλλοφύλων τε καὶ ἀλλοθρήσκων Βαρβάρων Τούρκων ἤτοι αὐτῆς τῆς καταθλίπτου καὶ σκιερᾶς ἡμέρας τῆς γενοκτονίας τῶν Ποντίων ἀναμεμνησκόμεθα.

Η 19η Μαΐου δεν πέρασε αμνημόνευτη ούτε από τον Ι. Ναό του Τιμίου Σταυρού στην Καλαμαριά, κατ’ εξοχήν πόλη υποδοχής Ποντίων προσφύγων. Με σεμνές και λιτές εκδηλώσεις μνήμης πρωί και απόγευμα οι περίοικοι και οι προσκυνητές του ταπεινού Ναού τίμησαν τους μάρτυρες παππούδες τους και συνάχθηκαν προσευχητικά για τους ίδιους και να δεηθούν υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

* * * * *

Το πρωί μετά τη Θ. Λειτουργία τελέσθηκε μνημόσυνο για τους μάρτυρες εκείνους που με κάθε τρόπο οι βάρβαροι Τούρκοι εξόντωσαν βίαια και κατακρεούργησαν στον Ελληνικό Πόντο.

* * * * *

Το απόγευμα τελέσθηκε παρακλητικός κανών εις το ανώνυμο πλήθος των Ελλήνων Ποντίων νεομαρτύρων, έργο του υμνογράφου Χαραλάμπους Μπούσια, και ο π. Βασίλειος σε ομιλία του αναφέρθηκε περιληπτικά στα αίτια, στις αφορμές και στα γεγονότα της γενοκτονίας γενικότερα του Ελληνισμού της Μ. Ασίας από τους Τούρκους με την προτροπή και καθοδήγηση των συνήθων υπόπτων  Γερμανών, εστιάζοντας κυρίως στη μνήμη της 19ης Μαΐου του 1915, της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.